[subcontent;block=div] [subcontent.content]

Club van fijnproevers | Wina Born | Avenue

Datum: 08-07-1978

Dat er op culinair gebied nog aangename ontdekkingen te doen zijn, ervoer Wina Born toen ze in een troosteloze straat in Noordwijk het restaurant van een modern hotel was binnengestapt. In Gouda waren de prestaties al niet minder. En mocht de lekkere trek u op een zondag overvallen? Ook dan kunt u daar terecht. 

KWALITEIT VOOR KWANTITEIT 

Men ziet het er aan de buitenkant niet aan af, dat dit een restaurant is met hoge aspiraties. In een moderne sfeerloze straat van Noordwijk, wat toch al niet zo'n sfeervolle badplaats is, een modern hotel, waar men de gebruikelijke tongen en tournedos zou verwachten. Maar pas op, als u hier gaat eten, dan moet u er wel even voor gaan zitten. Dit wordt niet alleen dineren op niveau dit wordt ook stilletjes genieten van kleine verfijnde hapjes, en hier vindt u dan een in Nederland zeer zeldzaam verschijnsel: kwaliteit gaat voor kwantiteit. 

volmaakte bediening

Een klein restaurant, met veel zorg ingericht, mooi servies, (ik had alleen graag een kleedje op het onderbord gezien, om schuiven van het bovenbord te voorkomen), mooi zilver, mooie glazen (zij het naar mijn smaak wat zwaar voor een elegante witte wijn of een subtiele Médoc, maar dat is zeer persoonlijk) en volmaakte bediening. Een fraaie kaart met drie menu's met keuzemogelijkheden. Een zeer goed systeem, dat ik altijd heb gepropageerd, maar dat in Nederland nog weinig ingang vindt. Als aperitief kozen wij alvast de witte wijn die ook bij het voorgerecht gedronken zou worden: een Montagny, een witte Bourgogne van de Côte Chalonnaise. Een wijn die men vrijwel nooit ziet, maar een keus die ik u met klem wil aanraden. Een zeer fraaie, interessante wijn, prachtig groen-glanzend, met die merkwaardige iets hooi-achtige geur, die hem zo boeiend maakt. En zeer redelijk geprijsd! f 27,50. Hierbij kwam een hapje van het huis, een pittig boerenomeletje. 

Uit de drie menu's van respectievelijk   f 49,50,  f 59,50 en f 69,50 kozen wij de middelste, van vier gangen. Wij proefden daarbij als voorgerecht respectievelijk de drie mousses en de Terrine de Turbotin (wat neerkwam op een van de drie in een grotere portie). Het aardige van deze laatste was, dat het een zeer fijne vismousse bleek, in een gelei van een sterke court bouillon met groenten. Bij de drie mousses was verder nog een andere vismousse en een mousse van kippelevers. Als tussengerecht was er een coquille Saint-Jacques in een Bourgeuil-saus en zwezerik met truffel in een cocotje. Alle twee verrukkelijke snoephapjes, geraffineerd, met groot gevoel voor het afwegen van smaken bereid.

stergerechten van de Loire 

Bourgeuil is een rode Loire-wijn, en één van de zeldzame rode wijnen die zich voortreffelijk met vis verstaan. Paling of zeebaars in Bourgeuil zijn stergerechten van de Loire. Ook met de coquille vormde deze stevige, vaak ietwat boerse rode wijn een zeer bijzondere combinatie en de kleine pikanterie in de saus gaf het schelpdier juist het tikje pit dat schelpdieren zo flatteert. Zwezerik met truffel is één van die in de hemel gearrangeerde culinaire combinaties. Tesamen sluimerden zij in een saus vol donkere aardse geuren onder het vederlichte, onder de lepel knappende bladerdeeg.

mag het ook lamsbout zijn

Op het menu stond lamsrug vermeld, maar de ober kwam vragen of de chef misschien lamsbout mocht bereiden. De rug was op. Ja, dat kan gebeuren. Ook bout kan voortreffelijk zijn. De chef kwam hem zelf aansnijden: onvoorstelbaar mooi vlees, mals, heel teer roze en met toch al die lekker pittige smaak van schaap die men al te vaak bij zuiglam mist. Hierbij een luchtige selderijpuree (zo goed voor wijn!). en grof geneden snijbonen. De kalfskotelet was er een van machtigen afmetingen en ook al zo prachtig tederroze gebraden. (U kent toch het criterium? Zo roze als de dijtjes van een opgewonden nimf...) Daarop een soort duxelles van truffel en dragon, verrassend, origineel. Allebei gerechten om een mooie rode wijn bij te drinken. Die was er dan ook: een Château Grand Puy Ducasse 1971 (f 52.50), een fraaie robuuste Pauillac, rijk in kleur, rijk in geur, in volle ontwikkeling, een wijn naar mij hart. (De wijnkaart van dit restaurant is nog in opbouw. Er komen binnenkort een aantal schoonheden er zijn ook bijzondere wijnen buiten de kaart - praat er eens over als u iets bijzonders wilt).  

GRAND DESSERT 

In de toestand van euforie waarin wij door deze gerechten en deze wijnen waren geraakt werden we overmoedig en namen het Grand Dessert in plaats van het menu-dessert. Tja, dat werd dan appel- en aardbeientaart, en chocolademousse, en allerzaligste sorbets. En wilt u eens een heel bijzondere ervaring hebben, praat dan nog eens verder en vraag of men u er een glas van die diep amberkleurige, fris en geurig zoete Muscat de Beaume-de- Venise bij zou kunnen schenken. Dat is dan om inderdaad nog lang verzaligd bij na te praten.(Er moet zelfs de zeldzame vin jaune uit de Jura zijn - met een puntje Gruyère...gaat dat proeven!) Om kort te gaan, een restaurant voor zeer individuele snoepers, voor een waarlijk gastronomisch avondje-uit en waarvan we waarschijnlijk nog veel zullen horen.

 

 

menu februari 1978

download pdf

Auteur: Wina Born | Avenue